Miten sait ensimmäisen hallituspaikkasi?
August 4th, 2024
Mirva Nevalainen
Co-Founder, Shevestments
Minulta kysytään ajoittain miten olen päässyt mukaan hallitustyöhön ja miten olen saanut ensimmäisen hallituspaikkani. Kerron mielelläni omasta matkastani, ja trendin mukaisesti kysyin vinkkejä ensimmäisen hallituspaikan hakemiseen myös ChatGPT:ltä, joka listasi seuraavat teemat:
- Verkostoituminen ja Mentorointi
- Koulutus ja Osaaminen
- Näkyvyys ja Itsensä Brändäys
- Tavoitteiden Selkeyttäminen ja Itseluottamus
- Käytä Hyväksi EU-sääntöjä
- Pienemmät Hallituspaikat ja Luottamustehtävät
- Valmius Haastaa Stereotypioita
- Yhteistyö ja Tuki
Kaikkia ChatGPT:n listaamia asioita en itse suuremmin peräänkuuluta, mutta alla muutamia itselle merkittäviä tekijöitä matkalla ensimmäiseen hallituspaikkaan:
- Tavoitteiden selkiyttäminen – Kaikki lähtee tavoitteesta ja fokuksesta. Ennen ensimmäisen hallituspaikan hakemista on hyvä miettiä fokusta ja oman hallitustyön draivereita, eli mitä haluat antaa ja mitä saavuttaa hallitustyöllä. On hyvä pohtia mitä omaa osaamista haluat erityisesti hyödyntää hallitustyössä, millaiseen tarpeeseen osaamisestasi on eniten apua. Lisäksi millaisen toimialan ja kokoluokan yritykset kiinnostavat. Mentorointi voi antaa pohdintaan tukea. Sain itse mahdollisuuden osallistua mentorointiprosessiin, joka auttoi minua määrittämään oman osaamisen fokusta ja tavoitteita.
- Osaaminen – Työkokemus on pohja hallitustyölle. Monille meistä on vuosien varrella kertynyt arvokasta työkokemusta, josta on paljon hyötyä etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille. Oma kokemukseni on, että talousosaaminen on keskeisintä hallitustyössä, mutta lisäksi on apua, jos omaa kokemusta jostain erityisalasta esim. vastuullisuus, digitaaliset palvelut, myynnin johtaminen, HR tai markkinointi. Itse määrittelin omasta osaamisesta kaksi aihealuetta, joita haluan hyödyntää. Lisäksi mietin mikä olisi mahdollisimman ytimekäs tapa kertoa miten osaamiseni vastaa yrityksen tarpeisiin. Monesti kuulen sanottavan, että hallitustyössä olisi tärkeää, että hallituksen jäsenellä on toimitusjohtajakokemusta. Olen samaa mieltä, mutta olen myös sitä mieltä, että diversiteetti hallituksessa on tärkeää, myös osaamisen näkökulmasta.
- Koulutus – Hallituksen jäsenen rooliin kuuluu jonkin verran osakeyhtiölain mukaisia vastuita ja velvollisuuksia. Lisäksi tehtävään liittyy monia käytänteitä ja näkökulmia, joiden opiskelu voi auttaa pääsemään työssä vauhtiin. Hallitusteemalla järjestetään erilaisia koulutuksia, joihin osallistuminen on hyvä tilaisuus opintojen lisäksi myös verkostoitua. Itse suoritin ennen ensimmäistä hallituspaikkaa Kauppakamarin järjestämän “Hyväksytty Hallituksen Jäsen (HHJ)” koulutuksen. Se antoi hyvän pohjan osakeyhtiölakiin sekä hallitustyön käytäntöihin.
- Yhteistyö ja Mentorointi – HHJ:n suoritettuani hain Itä-Suomen Hallituspartnereiden jäseneksi ja pääsin mukaan. Hallituspartnerit on hyvä kanava verkostoitua ja oppia tuntemaan hallitustyössä pidempään mukana olleita. Itse olen lisäksi osallistunut yhdistyksen toimintaan aktiivisesti ja sain Vuoden Hallituspartneri, Itä-Suomi - tunnustuksen vuonna 2023. Hallituspartnerit järjestää jäsenilleen tapahtumia, joissa käsitellään hallitustyön teemoja. Tilaisuuksissa pääsee verkostoitumaan hallitustehtävissä toimivien ja monenlaisia taustoja omaavien henkilöiden kanssa. Itä-Suomen Hallitusparnereilla on lisäksi vuosittain järjestettävä mentorointiohjelma, joka auttoi paljon omalla matkallani. Mentorina toimi pitkän linjan hallitusammattilainen, jolta sain arvokkaita näkemyksiä ensimmäisen hallitustehtävän hakemiseen.
- Verkostoituminen – Tämä on ehdottoman oleellinen osa hallituspaikkoja hakiessa, mutta myös silloin, kun toimit jo hallitustehtävissä. Tutustu ihmisiin ja verkostoidu toisten hallitustehtävissä toimivien henkilöiden kanssa. Ajatusten vaihto ja ”kollegoiden” tapaaminen avartavat näkemyksiä ja antavat inspiraatiota omallekin matkalle.
- Hae tehtäviä aktiivisesti ja valikoiden - Esimerkiksi hallituspartnerit hakevat jäsenistöstä säännöllisesti hallituksen jäseniä toimeksiantojen perusteella. Hakuja tekevät myös monet suorahakukonsultit. Ennen kuin haet, mieti tarkkaan millaiset yritykset kiinnostavat, valmistele hissipuheesi ja kuten missä tahansa rekrytointiprosessissa, pohdi mitä osaamista hallituksessa kaivataan ja miten voisit heitä parhaiten osaamisellasi auttaa. Itse sain ensimmäisen hallitustehtäväni Hallituspartnereiden hakuprosessin kautta.
Hallituksen jäsenenä toimiminen on ennen kaikkea luottamustehtävä, mutta omalla tavallaan myös kutsumustehtävä, jossa ajatellaan aina yrityksen, ja samalla kaikkien osakkeenomistajien parasta. Toimialasta on hyvä olla kokemusta tai ainakin aito kiinnostus toimialaa kohtaan. Oman osaamiseni fokusalueet pätevät monelle toimialalle ja tutustun mielelläni itselle uusien toimialojen erityispiirteisiin. Minua inspiroi yrityksen ja yrittäjien auttaminen, halu käyttää omaa osaamista laajasti sekä oppia koko ajan lisää toimialoista ja liiketoiminnan lainalaisuuksista.